• Ώρες Λειτουργίας - Δευτ- Παρ: 7:00-20:00
  • Σάββατο: 08:30-15:00
  • Ώρες Λειτουργίας - Δευτ- Παρ: 7:00-19:00 Σάββατο: 9:30-14:00 Κυριακή:9:00 - 15:00
// need to have the same with set from JS on both divs. Otherwise it can push stuff around in HTML var trp_ls_shortcodes = document.querySelectorAll('.trp_language_switcher_shortcode .trp-language-switcher'); if ( trp_ls_shortcodes.length > 0) { // get the last language switcher added var trp_el = trp_ls_shortcodes[trp_ls_shortcodes.length - 1]; var trp_shortcode_language_item = trp_el.querySelector( '.trp-ls-shortcode-language' ) // set width var trp_ls_shortcode_width = trp_shortcode_language_item.offsetWidth + 16; trp_shortcode_language_item.style.width = trp_ls_shortcode_width + 'px'; trp_el.querySelector( '.trp-ls-shortcode-current-language' ).style.width = trp_ls_shortcode_width + 'px'; // We're putting this on display: none after we have its width. trp_shortcode_language_item.style.display = 'none'; }
What are you looking for?

Blog

Κολπίτιδα ή Τραχηλίτιδα ,την απάντηση θα μας δώσει η καλλιέργεια κολπικού

https://www.capital.gr/health/3521279/kolpitida-i-traxilitida-tin-apantisi-tha-dosei-i-kalliergeia-kolpikou-ugrou

Η καλλιέργεια κολπικού υγρού παράλληλα με την  άμεση μικροσκόπηση νωπού παρασκευάσματος μας δίνει πλήθος πληροφοριών όσον αφορά τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου αλλά και για την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών. Η καλλιέργεια χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες ξεκινώντας από την απλή αερόβια, αναερόβια στην οποία θα αναζητήσουμε τη candida sp. Πρόκειται για βασικό μύκητα που προκαλεί κολπίτιδα με συμπτώματα έντονου καύσου και φαγούρας με λευκωπό έκκριμα το οποίο μοιάζει με “κομμένο γάλα”  και για τη θεραπεία χρειάζεται αντιμυκητισιακή αγωγή. Η candida sp πολλές φορές θεραπεύεται με δυσκολία. Εάν όντως υπάρχει αντίσταση, σε αυτή τη περίπτωση πραγματοποιείται  αντιμυκητόγραμμα το ποιο αναδεικνύει τη κατάλληλη θεραπεία 

Ένα άλλο βασικό παθογόνο του κόλπου είναι ο β- αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδος Β (strept.agalactiae ). Το παθογόνο αυτό προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα κολπίτιδας και πρέπει να ελέγχεται στην κύηση μεταξύ 35ης και 37ης εβδομάδας καθώς αποτελεί αίτιο νοσηρότητας και θνητότητας των νεογνών. Η θεραπεία του είναι απλή καθώς είναι ευαίσθητος στη πενικιλίνη.

Η Gardnerella Vaginallis ή αλλιώς αιμόφιλος του κόλπου είναι ένα πλειομορφικό αερόβιο, αναερόβιο βακτήριο το οποίο προκαλεί κολπίτιδα με δύσοσμο έκκριμα. Συναντάται αρκετά συχνά και θεραπεύεται εύκολα με συγκεκριμένη αγωγή.

Ένα άλλο παθογόνο του κόλπου είναι το παράσιτο τριχομονάδα. Αυτό το παθογόνο μεταδίδεται σεξουαλικώς, προκαλεί κολπίτιδα με αίσθημα καύσου και πολλές φορές μπορεί να συναντηθεί και στη γενική εξέταση ούρων.

Εκτός των παθογόνων μικροοργανισμών στη καλλιέργεια κολπικού υγρού αναπτύσσεται επίσης η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου , “τα καλά μικρόβια”, οι γαλακτοβάκιλλοι που δρουν προστατευτικά στο περιβάλλον του κόλπου.

Τα gram αρνητικά μικρόβια, όπως το E.COLI , η Klebsiella sp. όταν ανευρίσκονται σε μικρή ανάπτυξη άνευ πυοσφαιρίων και με ύπαρξη καλής φυσιολογικής χλωρίδας δεν αξιολογούνται. Σε περίπτωση ύπαρξης πολλών πυοσφαιρίων και μειωμένης χλωρίδας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η λήψη των δειγμάτων κολπικού και τραχηλικού πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό, διασφαλίζοντας την εγκυρότητα της εξέτασης. 

Παθογόνα στον τράχηλο

Τα παθογόνα που αναφέραμε αφορούν τη παθογένεια του κόλπου, υπάρχουν και μικροοργανισμοί όμως που αποικίζουν τον τράχηλο. Αυτοί είναι το ουρεόπλασμα (ureoplasma urealiticum ), το mycoplasma hominis και τα χλαμύδια. Τα συγκεκριμένα παθογόνα προκαλούν τραχηλίτιδα όταν η ανάπτυξη είναι > 1000 cfu /ml και θα πρέπει να ελέγχονται στη κύηση καθότι ενοχοποιούνται για εμφάνιση αποβολών. Η ανάπτυξη της τάξεως του 1000 ή 10000 cfu/ml συνηγορεί υπέρ αποικισμού και συνήθως δε χρήζει αγωγής, βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμούνται με τη κλινική εικόνα και εξέταση από τον θεράποντα γυναικολόγο. 

 

Γρήγορο τεστ αντιγόνου κορονοϊού ή μοριακό τεστ; Ποιο εμπιστευόμαστε;

Ποιο τεστ για τον κορονοϊό και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Δημόσια Υγεία; Oλες οι απαντήσεις από την ειδική Βιοπαθολόγο – Μικροβιολόγο   Msc . MD Xρήστου Χ. Ευσταθία κάτοχο Msc.MD. ” GLOBAL MEDICINE  -HEALTH CRISIS MANAGEMENT ” και επιστημονικά υπεύθυνη των Διαγνωστικών Εργαστηρίων MIKROLAB.

Ο κορονοϊός Sars-cov-2 προκαλεί τη λοίμωξη του αναπνευστικού COVID-19  και είναι υπεύθυνος για την πανδημία που ξεκίνησε από τη πόλη WUHAN της Κίνας το Δεκέμβριο του 2019.

Η ταυτότητα του κορονοϊού

Είναι ένας RNA ιός και όπως όλοι οι κορονοϊοί έχει 4 πρωτεΐνες στην επιφάνεια του οι οποίες μαζί με τη μεμβράνη συνθέτουν τον ιικό φάκελο. Η λοιμογόνος δράση του ιού οφείλεται στη πρωτεΐνη S (spike) μέσω της οποίας προσκολλάται στα επιθηλιακά  κύτταρα του φάρυγγα, χρησιμοποιώντας τον υποδοχέα ACE 2 προκειμένου να μολύνει το ανθρώπινο κύτταρο. Από την στιγμή που ο ιός εισβάλει στο ανθρώπινο κύτταρο αρκούν  4 ημέρες προκειμένου να εγκατασταθεί.

Τεστ κορονοϊού – Τι έχουμε στη διάθεσή μας

Η μέθοδος διάγνωσης (gold  standard) του ιού είναι η μοριακή RT –PCR σε δείγματα ρινοφάρυγγα, στοματοφάρυγγα και βρογχικών εκκρίσεων. Το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό έχει 100 % ευαισθησία και 100 % ειδικότητα μέχρι και 4 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων από την στιγμή εισβολής όπου αναφέρθηκε προηγουμένως.

Από πολλές εταιρίες στο χώρο της διάγνωσης δημιουργήθηκαν τα  γρήγορα τεστ αντισωμάτων ανοσοχρωματογραφίας με δείγμα αίματος τα όποια ανευρίσκουν αντισώματα IGG και IGM. Η χρήση τους αποδείχθηκε αναποτελεσματική καθότι είχαν  χαμηλή ευαισθησία αλλά και ειδικότητα ως προς τη διάγνωση του ιού, εμφανίζοντας  διασταυρούμενη αντίδραση με αλλά στελέχη κορονοϊού. Η ανεύρεση αντισώματος δε θα μπορούσε πότε να δώσει μία έγκαιρη – γρήγορη διάγνωση καθώς ο ιός έχει ως αρχικό  κύτταρο στόχο τα κύτταρα του φάρυγγα.

Πλέον, έχουμε την εμφάνιση των γρήγορων τεστ αντιγόνου του ιού με τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος το οποίο χρησιμοποιείται για την διάγνωση του ιού με πολύ καλά αποτελέσματα. Στις 11 Μάιου του 2020 τα τεστ αντιγόνου εγκρίνονται από το Διεθνή Οργανισμό FDA ως κατεπείγουσα ανάγκη χρησιμοποίησης τους για τη διάγνωση του ιού  στα πλαίσια της Δημόσια Υγείας ως μέθοδος screening. Ως μέθοδος screening ορίζεται εκείνη όπου ενδείκνυται να εξεταστούν άτομα ασυμπτωματικά τα οποία όμως έχουν εκτεθεί στον ιό με κάποιο τρόπο. Βάση του CDC (Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ) είναι ιδανική η χρήση τους σε δομές φιλοξενίας ατόμων, σε σχολεία, σε χώρους εργασίας όπου έχει βρεθεί θετικό κρούσμα.

Το γρήγορο τεστ είναι αρκετά οικονομικό με αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών ενώ το μοριακό είναι πιο δαπανηρό με αποτέλεσμα από 3 έως 24 ώρες.

Στη χρήση του γρήγορου τεστ όσο αναφορά την αποτελεσματικότητά του στα πλαίσια της Δημοσίας Υγείας πρέπει να συνυπολογίζεται ο επιπολασμός της νόσου των τελευταίων 7 με 10 ημερών όταν αυτό γίνεται σε μια περιοχή που θέλουμε να ελέγξουμε, καθώς ο επιπολασμός εκφράζει το ποσοστό των νέων λοιμώξεων.

Τα τεστ αντιγόνου έχουν ευαισθησία που κυμαίνεται από 90 έως 97% και ειδικότητα που φτάνει το το 99 %. Να πούμε εδώ ότι η ευαισθησία εκφράζει το ποσοστό των αληθώς θετικών ως προς τη νόσο και η ειδικότητα των αληθώς αρνητικών.

Εν κατακλείδι αυτό που προτείνω σαν ασφαλή χρήση του γρήγορου τεστ είναι να γίνεται επί συμπτωμάτων της νόσου όπου θα δώσει μια ασφαλής διάγνωση καθότι η λανθάνουσα φάση του ιού μπορεί να διαγνωστεί μόνο με τη gold standard μέθοδο, τη μοριακή. Σε όλα αυτά που ανέφερα πρέπει να υπολογίζεται η σπουδαιότητα της σωστής λήψης από εξειδικευμένο προσωπικό, το κόστος αλλά και ο χρόνος μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

mikrolab diagnostiko blog ouroloimoksi

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ: η σωστή λήψη και η σωστή θεραπεία

Η ουρολοίμωξη είναι η πιο κοινή λοίμωξη του ανθρώπινου οργανισμού. Τα συνήθη ουροπαθογόνα είναι το Ε. COLI , ENTEROCOCCUS ,KLEBSIELLA , PR. MIRABILIS ως παθογόνα της κοινότητας  και η  pseudomonas aeroginosa κυρίως σε νοσοκομειακούς ασθενείς και  ιδίως σε άτομα που φέρουν καθετήρα. Η ανατομία του γυναικείου φύλου  (εκτεθειμένη ουρήθρα) αποτελεί προδιάθεση ως προς τη λοίμωξη καθώς επίσης και η σεξουαλική επαφή.

Η λοίμωξη έχει ανιούσα πορεία ξεκινώντας από ουρηθρίτιδα , κυστίτιδα και εξελίσσεται σε πυελονεφρίτιδα (λοίμωξη των νεφρών).

Τα συμπτώματα είναι  ο πόνος  της ουρήθρας, η δυσουρία , πόνος χαμηλά στη κοιλία (κυστίτιδα) και ο πυρετός ο οποίος υποδηλώνει την  προσβολή των νεφρών.

Η διάγνωση γίνεται με την καλλιέργεια ουρών αλλά και τη γενική εξέταση  ουρών οπού μας δίνονται οι πληροφορίες σχετικά με τα έμμορφα στοιχεία. Τα κατάλληλα ούρα είναι τα πρώτα πρωϊνά όπου συλλέγονται ύστερα από καθορισμό της περιοχής με απλό σαπούνι  όχι αντισηπτικό και αφήνοντας να φύγουν τα πρώτα ούρα. Πρέπει να μεταφερθούν στο εργαστήριό το συντομότερο δυνατόν.

Βάση του αντιβιογράμματος θα δοθεί η κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία οπού και θα πρέπει να γίνει κατά το σωστό τρόπο.  Η μη τήρηση των δόσεων, η μικρή ή μεγάλη διάρκεια της χορήγησης οδηγεί σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, σε πολυανθεκτικά στελέχη αλλά και σε αποικισμό της ουρήθρας.

mikrolab diagnostiko covid

Τεστ Κορωνοιού SARS COV 2: η σπουδαιότητα της σωστής λήψης.

Η μέθοδος διάγνωσης της   ενεργούς  λοίμωξης από το  στέλεχος   κορονοιού  SARS COV 2 βάση του  ECDC  ( ευρωπαϊκό  κέντρο  λοιμώξεων ) είναι η μοριακή ανίχνευση νουκλεϊκού οξέος (κύτταρα του ιού)  από ρινοφαρυγγικό δείγμα   ενώ δεν έχει αναγνωριστεί η ορολογική ( εξέταση αίματος ).

Κατάλληλο δείγμα αποτελεί το ρινοφαρυγγικό  και το  στοματοφαρυγγικό  του οποίου  η λήψη πρέπει να γίνεται   με ειδικό εύκαμπτο στυλεό  αλλά και σωστό  χειρισμό προκειμένου να παρθεί πλούσιο σε κύτταρα δείγμα. Έχουν πολλές φορές αναφερθεί  τεστ του ιού  με ψευδώς  αρνητικά αποτελέσματα , αυτό έγκειται σε λήψη πτωχού δείγματος  λόγω κακού χειρισμού ή και χρήση  ακατάλληλου  εξοπλισμού.  Αξίζει  βεβαίως  να σημειωθεί ότι σημαντική είναι  η φάση ενεργότητας του ιού , αν βρίσκεται σε αποδρομή η σε  αρχικά στάδια το ιοικό φορτίο μπορεί να είναι αρκετά χαμηλό και να μας δώσει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα ή ένα αμφίβολο (οριακό) . Σε αυτή την περίπτωση ο εργαστηριακός ιατρός θα πρέπει να ζητήσει ένα επαναληπτικό δείγμα προκειμένου να δοθεί η σωστή διάγνωση και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα